Mám rada sladkosti, nie som ten človek, čo si dokáže odrieknuť kúsok koláča, či čokolády. Snažím sa ale nájsť zdravšiu alternatívu ku „klasickým“ sladkostiam. Tak som sa dostala ku raw dezertom. Sú úžasné v tom, že môžete experimentovať s ingredienciami a rôznymi chuťami a príchuťami, obsahujú hodnotné suroviny a minimum, resp. žiadny cukor. Dnešný recept je inšpirovaný skvelými orechovými maslami z powerlogy.sk Tak tu je sľúbený recept. Pozor, vysoko návykový!
Korpus
250g vlašských orechov
280g ďatlí
5 lyžíc Powerlogy mandľového masla
Krém
300g kešu
50g kakaového masla
50g Power kokosového oleja
3 banány
Med
Pravá vanilka, prípadne esencia
5 lyžíc Power nougat
5 lyžíc karobu
1 citrón
Voda
Kešu namočíme na 12-24 hodín do vody. Vodu pravidelne vymieňame. Ďatle namočíme do vody – stačí 3-4 hodiny pred tým, ako ideme vyrábať tortu.
Korpus:
Vlašské orechy pomelieme na drobno v sekáči, postupne pridávame ďatle a mandľové maslo, kým hmota nezačne mať konzistenciu plastelíny.
Na dno formy dáme papier na pečenie. Hmotu vtlačíme do formy, čo najrovnomernejšie.
Nakrájame si banány na kolieska a poukladáme na korpus.
Krém:
V mixéri vymixujeme do hladka kešu, kakaové maslo, kokosový olej, vodu podľa potreby.
Odlejeme si väčšiu časť krému do misky, menšiu časť necháme v mixéri a pridáme zvyšné banány, šťavu z citróna, vanilku, med – podľa chuti. Krém vylejeme do formy.
Do mixéra vlejeme druhú časť krému. Pridáme Power nougat, karob, med, poriadne zmixujeme a vylejeme do formy.
Dáme stuhnúť do chladničky na cca 12 hodín.
Odstránime formu a môžeme zdobiť podľa fantázie.
Ak máte chuť na ďalšie recepty, kliknite sem.