Brokolicu môžete do jedálnička vašej ratolesti zaradiť už od 6. mesiaca po narodení.Obsahuje vitamíny B, C, E a provitamín A, je bohatá na minerály najmä zinok, fosfor, síru, železo a vápnik a taktiež v nej nájdeme betakarotén a kyselinu listovú, ktorá je vysoko odporúčaná ako doplnok stravy pre tehotné ženy.
Účinok na zdravie je teda nepochybne blahodárny. Surová obsahuje väčšie množstvo vitamínu C, avšak po uvarení sa z brokolice odparujú sírany, ktoré spôsobujú plynnatosť. Táto zelenina sa vyskytuje aj v našom podnebnom pásme a preto si ju môžete vypestovať doma na záhradke.
RECEPT:
POSTUP:
Do hrnca vložíme brokolicu a zalejeme ju vodou. Privedieme do varu a pomaly necháme vrieť na slabšom plameni približne 30 minút, alebo kým je brokolica mäkká. Pridáme pár kvapiek oleja, ktorý sa naviaže na v tuku rozpustné vitamíny a tie sa pri procese trávenia budú ľahšie štiepiť, olej nám v tomto prípade pomáha pri trávení. Na koniec rozmixujeme brokolicu aj s vodou, v ktorej sa varila ručným mixérom a dospelí si môžu túto lahodnú krémovú polievku ochutiť vlašskými orechmi, himalájskou soľou a čiernym korením.
Dobrú chuť!
Kika