máme týždeň pred menštruáciou a už vieme, že príde… Napätie až bolesť v prsiach, brucho ako vo štvrtom mesiaci, vyrážky na tvári, neovládateľná chuť na sladké, nálada pod psa… A ešte veľa iných príznakov, kto zažíva, vie. Keď si k tomu pridáme krátky cyklus, tak zistíme, že dva týždne z mesiaca by bolo najlepšie odsťahovať sa… minimálne na Mesiac.
A keďže ja som už mala problém vydržať sama so sebou, tak som sa rozhodla s tým niečo urobiť. Pomohla mi naturopatka. Tak ak máte chuť, vyskúšajte, u mňa to zaručene zafungovalo. Už po mesiaci dodržiavania týchto rád, som mala dlhší cyklus a miernejšie prejavy PMS. Po troch mesiacoch sa mi cyklus stabilizoval a PMS záleží od toho, ako poctivo dodržujem tieto rady. Trochu teórie:
Väčšinou je to tzv. estrogénová dominancia – ktorá nastáva:
– s vekom – po 35. roku začne progesterón klesať prirodzene, a keďže progesterón a estrogén si navzájom oponujú, estrogén „vyhráva“.
– oslabená pečeň
– nezdravá črevná flóra
– vyčerpanie a stres
– kvasinky
– konzumácia fytoestrogénov (sója, ľanový olej konzumované vo väčších množstvách)
– vplyv xenoestrogénov (plastové fľaše, kozmetika a pod..)
– estrogény z mlieka
Keďže nie všetky tieto faktory vieme ovplyvniť, napr. vek, resp. niektoré faktory máme problém zmeniť napr. mieru stresu (ja mám napr. problém vzdať sa úplne mlieka, tak sa občas snažím aspoň ho obmedziť, ale darí sa mi len ťažko), zamerala som sa hlavne na to, čo sa ovplyvniť dá pomerne ľahko. Vylúčila som sóju a výrobky z nej, „chemickú“ kozmetiku, vodu z plastových fliaš. A zamerala som sa na posilnenie pečene a ozdravenie črevnej flóry. To sa ľahko píše, ale ako na to?
Aby došlo k tým správnym chemickým reakciám v pečeni, je treba jej pomôcť konzumáciou napr. sírových látok. Kde ich vziať? – v zelenine, ktorá „smrdí“ 🙂 Čiže všetky druhy kapusty, kelu, brokolica, karfiol, pór, cibuľa, cesnak, medvedí cesnak, pažítka, chren..
Aby to fungovalo, treba zjesť KAŽDÝ deň aspoň 1 porciu (cca 100g) z tohto druhu zeleniny. No dobre, nie vždy sa mi to podarilo, ale za týždeň som skonzumovala zhruba jednu veľkú hlavu karfiolu, jeden pór, jednu brokolicu, plus cibuľu a cesnak takmer v každom jedle. Keďže ja čerstvú kapustu veľmi nemusím, tak som jedla hlavne kvasenú kapustu.. Aspoň raz za týždeň cca mištičku kapusty..
Čokoľvek budete variť, napr. aj obyčajnú polievku, majte na mysli to, že do nej potrebujete prepašovať tú správnu zeleninu. Je jedno, či to bude viac brokolicová, karfiolová, či pórová, alebo aká. Takže množstvá berte len ako čisto orientačné.
1 veľká cibuľa
½ póru
¼ hlavy karfiolu (podľa veľkosti)
3 mrkvy
2 petržleny
½ kalerábu
Zelený hrášok
2 struky cesnaku
3 malé zemiaky
Olivový olej
2 lyžice pšena
Olej rozpálime, pridáme nakrájanú cibuľu a pór, potom nastrúhanú, alebo nakrájanú ostatnú zeleninu, okrem cesnaku. Rýchlo orestujeme, zalejeme vodou, nasypeme pšeno a necháme variť, kým nezmäknú zemiaky. Odstavíme, pridáme nastrúhaný cesnak, koreniny podľa chuti (kurkuma – protizápalová, korenie, rasca, muškátový orech, soľ).
Dobrú chuť
Ivka
PS: Ďalšie recepty plné tých správnych ingrediencií nájdete tu.