Zdravšia náhrada za zemiakové lupienky? – Kelové lupienky

Máte radi zemiakové lupienky? Alebo radi chrumkáte niečo pri telke, alebo len tak? Ja veru áno. A keďže sa nerada vzdávam chrumkacieho pôžitku 🙂 , tak som našla skvelú zdravú alternatívu – kelové lupienky. Mám to šťastie, že mám svoju záhradku, takže zdroje kelu mám až do neskorej jesene. Na lupienky je vhodný kel kučeravý. Z toho klasického som neskúšala, ktohovie, možno by to chutilo tiež. Ale občas sa už dá nájsť aj v obchode, alebo od tetušiek na trhu, aj tento kučeravý.

Postup na kelové lupienky je veľmi jednoduchý:

Natrháme si listy, umyjeme ich. Pripravíme si zmes sušeného cesnaku a himalájskej soli, plus kvalitný olej, ja dávam olivový. Kvapnem si kúsok na prsty a potriem zľahka každý list. Netreba to prehnať, ozaj stačí len vytvoriť jemný olejový film na liste. Potom každý posypem zmesou cesnaku a soli a dám na mriežku z rúry.

Rúru zapnem na minimum – u mňa je to 80 stupňov. Nechám chvíľu vyhriať, vložím mriežku s listami a rúru nechám jemne odchýlenú, aby teplota nebola príliš vysoká. Ideál by bol tých 40, max. 50 stupňov.. Ak máte sušičku, nemusíte sa trápiť s rúrou, dajte do sušičky.

Po pár minútach vždy skontrolujem stav listov, prípadne tie, čo už sú dostatočne suché vyberiem a doložím ďalšie. Či je list dostatočne vysušený, to ľahko zistíte – musí pekne šušťať. 🙂

Stonka sa väčšinou celá nevysuší, takže ju len pekne obryzieme a zahodíme. 🙂 Po lupienkoch sa len tak zapráši, nikdy dlho nevydržia, takže som ešte nezistila, ako dlho si zachovajú chrumkavosť.

Ak nezoženiete kučeravý kel, nevadí, chutia aj takto vysušené listy mangoldu, alebo rímskeho šalátu. Vyskúšajte, aj deťom takáto úprava chutí a dostanete do nich niečo zdravé. 🙂

Dobrú chuť 🙂

Ivka

PS: Dajte mi vedieť ako sa vám podarili a ako chutili. A ak chcete ďalšie zdravé a rýchle recepty – nájdete ich tu.

Ivka Tondrová
Som expert na jedlo. Už takmer 40 rokov denno-denne musím jesť :-). Od narodenia dieťaťa mi už ale nie je ľahostajné čo na tom tanieri mám. Som pedant a lenivec zároveň. Z toho vzchádzajú moje nápady na jedlá – pedant vytvára vyváženú zdravú stravu a ten lenivec vo mne sa snaží, aby jedlo bolo rýchle a jednoduché na prípravu. Aby sa najedlo bábätko, ale aj dospelý človek. Môj príbeh si prečítajte tu:
Komentáre