Ako zmierniť, resp. sa úplne zbaviť problémov s nepríjemnými prejavmi PMS?

Veľa z nás to pozná,

máme týždeň pred menštruáciou a už vieme, že príde… Napätie až bolesť v prsiach, brucho ako vo štvrtom mesiaci, vyrážky  na tvári, neovládateľná chuť na sladké, nálada pod psa… A ešte veľa iných príznakov, kto zažíva, vie.  Keď si k tomu pridáme krátky cyklus, tak zistíme, že dva týždne z mesiaca by bolo najlepšie odsťahovať sa… minimálne na Mesiac.

A keďže ja som už mala problém vydržať sama so sebou, tak som sa rozhodla s tým niečo urobiť. Pomohla mi naturopatka. Tak ak máte chuť, vyskúšajte, u mňa to zaručene zafungovalo. Už po mesiaci dodržiavania týchto rád, som mala dlhší cyklus a miernejšie prejavy PMS. Po troch mesiacoch sa mi cyklus stabilizoval a PMS záleží od toho, ako poctivo dodržujem tieto rady. Trochu teórie:

Čo je príčinou?

Väčšinou je to tzv. estrogénová dominancia – ktorá nastáva:

– s vekom – po 35. roku  začne progesterón klesať prirodzene,  a  keďže progesterón a estrogén si navzájom oponujú, estrogén „vyhráva“.

– oslabená pečeň

– nezdravá črevná flóra

– vyčerpanie  a stres

– kvasinky

– konzumácia fytoestrogénov (sója, ľanový olej konzumované vo väčších množstvách)

– vplyv  xenoestrogénov (plastové fľaše, kozmetika a pod..)

– estrogény z mlieka

Dosť bolo teórie, poďme k veci. 🙂

Keďže nie všetky tieto faktory vieme ovplyvniť, napr. vek, resp. niektoré faktory máme problém zmeniť napr. mieru stresu (ja mám napr. problém vzdať sa úplne mlieka, tak sa občas snažím aspoň ho obmedziť, ale darí sa mi len ťažko), zamerala som sa hlavne na to, čo sa ovplyvniť dá pomerne ľahko. Vylúčila som sóju a výrobky z nej, „chemickú“ kozmetiku, vodu z plastových fliaš. A zamerala som sa na posilnenie pečene a ozdravenie črevnej flóry. To sa ľahko píše, ale ako na to?

Ako „posilniť“ pečeň?

Aby došlo k tým správnym chemickým reakciám v pečeni, je treba jej pomôcť konzumáciou napr. sírových látok. Kde ich vziať?  – v zelenine, ktorá „smrdí“ 🙂  Čiže všetky druhy kapusty, kelu, brokolica, karfiol, pór, cibuľa, cesnak, medvedí cesnak, pažítka, chren..

Aby to fungovalo, treba zjesť KAŽDÝ deň aspoň 1 porciu (cca 100g) z tohto druhu zeleniny. No dobre, nie vždy sa mi to podarilo, ale za týždeň som skonzumovala zhruba jednu veľkú hlavu karfiolu, jeden pór, jednu brokolicu, plus cibuľu a cesnak takmer v každom jedle. Keďže ja čerstvú  kapustu veľmi nemusím, tak som jedla hlavne kvasenú kapustu.. Aspoň raz za týždeň cca mištičku kapusty..

Čokoľvek budete variť, napr. aj obyčajnú polievku, majte na mysli to, že do nej potrebujete prepašovať tú správnu zeleninu. Je jedno, či to bude viac brokolicová, karfiolová, či pórová, alebo aká. Takže množstvá berte len ako čisto orientačné.

Zeleninová „PMS“polievka

1 veľká cibuľa
½ póru
¼ hlavy karfiolu (podľa veľkosti)
3 mrkvy
2 petržleny
½ kalerábu
Zelený hrášok
2 struky cesnaku
3 malé zemiaky
Olivový olej
2 lyžice pšena

Olej rozpálime, pridáme nakrájanú cibuľu a pór, potom nastrúhanú, alebo nakrájanú ostatnú zeleninu, okrem cesnaku. Rýchlo orestujeme, zalejeme vodou, nasypeme pšeno a necháme variť, kým nezmäknú zemiaky. Odstavíme, pridáme nastrúhaný cesnak, koreniny podľa chuti (kurkuma – protizápalová, korenie, rasca, muškátový orech, soľ).

Dobrú chuť

Ivka

PS: Ďalšie recepty plné tých správnych ingrediencií nájdete tu.

Ivka Tondrová
Som expert na jedlo. Už takmer 40 rokov denno-denne musím jesť :-). Od narodenia dieťaťa mi už ale nie je ľahostajné čo na tom tanieri mám. Som pedant a lenivec zároveň. Z toho vzchádzajú moje nápady na jedlá – pedant vytvára vyváženú zdravú stravu a ten lenivec vo mne sa snaží, aby jedlo bolo rýchle a jednoduché na prípravu. Aby sa najedlo bábätko, ale aj dospelý človek. Môj príbeh si prečítajte tu:
Komentáre